Een Gastvrij Welkom Bij Herberg De Kemper

Asperges uit Twente

Asperges uit Twente bij Herberg de Kemper

De Twentse aspergetelers van de ‘koolde Twentse groond’ hebben de afgelopen 25 jaar nog nooit zo lang geduld moeten hebben voordat ze hun ‘witte goud’ konden oogsten, maar nu is het dan zover, het is weer volop genieten van Twentse asperges bij Herberg De Kemper in Markelo!

asperge teelt

Aspergeteelt is al stokoud

Rond 3000 voor Christus waren asperges al  bekend in Egypte, dat bewijzen afbeeldingen die men terugvond in de pyramide van Sakkara. Daarna leerden ook de Grieken deze ‘koningin van de groenten’ kennen. De eerste beschrijvingen van het telen van asperges en de oudst bekende recepten voor de bereiding van asperges komen uit de Romeinse tijd. Romeinen vonden het een ware delicatesse en schijnbaar waren ze het lievelingsgerecht van Gaius Julius Caesar, de latere keizer Augustus (63  voor Chr. – 14 na Chr.)
In de Middeleeuwen werden ze verbouwd in de kloostertuinen en hadden asperges vooral aanzien als geneeskrachtige plant, als medicijn tegen bijensteken, hartproblemen, duizeligheid en tandpijn. Ook werd het toegepast als urineafdrijvend middel of laxeermiddel. Het in asperges voorkomende aminozuur asparagine is er de oorzaak van dat na het eten van het witte goud de urine een kenmerkende geur heeft.

Groene asperges

Twentse asperges, een bijzondere delicatesse

De aspergeplant (Asparagus officinalis subsp. officinalis) is een lid van de leliefamilie waar ook de ui, prei en knoflook onder vallen. De verfijnde en subtiele smaak van asperges is afhankelijk van de grondsoort. Ze groeien het best op een zandgronden. Vandaar dat de aspergeteelt zo streekgebonden is. In Nederland is dat traditioneel Noord-Limburg. Maar ook de zandgronden van  Salland (rondom Raalte)  en Twente 
( rondom Lochem en Bentelo) blijken zeer smaakvolle asperges op te leveren.
Asperges worden meestal pas in het derde jaar na het planten geoogst. Alleen de jonge scheuten van de aspergeplant worden gegeten. Die scheuten groeien onder de grond en worden vaak toegedekt met lichtdichte folie, waardoor ze geen zonlicht opvangen en daarom wit blijven. Groene asperges zijn de scheuten die wel  zonlicht hebben opgevangen en  daardoor bladgroen (chlorofyl) hebben aangemaakt.

Genieten van Twentse asperges bij Herberg De Kemper

Genieten van asperges bereiden begint bij het kopen van lekkere verse asperges. Pas dan zijn ze een echt delicatesse. Asperges drogen namelijk vrij gemakkelijk uit. Als u asperges koopt, moeten ze mooi licht van kleur zijn. De kopjes moeten goed stevig aanvoelen. Een extra tip is om twee asperges licht tegen elkaar te wrijven. Als ze een wat piepend geluid vertonen, zijn ze echt vers. De koks van Herberg De Kemper gaan in de aspergetijd dagelijks naar de aspergetelers in Twente om daar ‘kraakverse’ asperges van de beste kwaliteit te halen. In de keuken van Herberg De Kemper bereiden ze daar de heerlijkste gerechten van. Traditioneel zoals gekookte asperges met  beenham, maar ook gebakken in kleurrijke en smakelijke salades. Of als romige aspergesoep. En daarbij uiteraard een heerlijk glas Pinot Gris uit de Elzas. Kan het nog lekkerder?

  • Laatste nieuws

    Asperges uit Twente

    De Twentse aspergetelers van de ‘koolde Twentse groond’

    Mountainbiken in de Sallandse en Twentse heuvels

    De Twentse aspergetelers van de ‘koolde Twentse groond’

  • Contact

    • Openingstijden:
    • Wij zijn geopend op;
      VR, ZA, ZO VANAF 11.00 UUR
      VR, ZA, ZO LUNCH 12.00 UUR
      WO, DO, VR, ZA, ZO DINER 17.30 UUR
      ONS HOTEL IS VAN MA, DI, WO, DO, VR, ZA, ZO GEOPEND VOOR OVERNACHTINGEN EN HET ONTBIJT
      IN ONS HOTEL KUNT U INCHECKEN VANAF 15.00 UUR
    • Adres:
    • Kemperweg 4, 7475 SX te Markelo
    • Telefoon:
    • 0547 36 13 27
    • Fax:
    • 0547 36 19 41
    • Email:
    • info@herbergdekemper.nl