Wij zijn van woensdag t/m zondag geopend, woensdag en donderdag niet voor de lunch.
VANAF 11.00 UUR
LUNCH VANAF 12.00 UUR
DINER VANAF 17.30 UUR
IN ONS HOTEL KUNT U INCHECKEN VANAF 15.00 UUR
ONS HOTEL EN RESTAURANT IS VAN 19 DECEMBER 2022 t/m 10 JANUARI 2023 GESLOTEN

Van boerderij via abdij naar bierbrouwerij tot gerstenat

Bierdrinkende Homo Sapiens

Het brouwen van bier is al zo oud als de moderne mensheid (Homo Sapiens). Meer dan 8000 jaar geleden werd er in het Midden-Oosten al bier gebrouwen uit gerst in het vroegere Soemerië ,Babylonië, Mesopotanië (nu Syrië en Irak) en Egypte. Het is daarmee een van de oudste dranken uit de menselijke geschiedenis. Er zijn bierrecepten uit 3900 v.Chr. overgeleverd gebleven.

Gerstennat

Gefermenteerde gerstenat

Bier wordt gemaakt met (gekookt) water, gerstemout en plantendelen (bijvoorbeeld vruchten, kruiden en hop) voor de smaak  of de houdbaarheid van het bier. Door gist toe te voegen worden de suikers door fermentatie omgezet in alcohol  (ethanol) en ontstaat er koolzuurgas.  De eerste bieren waren waarschijnlijk bieren van een spontane gisting (zoals de huidige lambiekbieren).

Van boerderij via abdij naar bierbrouwerij

Aanvankelijk was het brouwen van bier een ambachtelijke activiteit, die als nevenactiviteit op boerderijen werd uitgevoerd. Maar het brouwen van bier door monniken in abdijen (kloosters) heeft ook een hele lange traditie.
In de middeleeuwen had bijna elk dorp of stad zijn eigen brouwerijen, meestal gevestigd in de buurt van een bron met geschikt water waarmee het bier gebrouwen werd. De  oudste commerciële bierbrouwerij van wereld is de Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan in Freising (Deelstaat Beieren, Duitsland) die sinds 1040 bestaat. De oudste kloosterbrouwerij (sinds 1050) is gevestigd in de abdij van Weltenburg, aan de Donau in Beieren. De meesten traditionele bierbrouwerijen verdwenen echter, of werden opgekocht door industriële brouwerijen.

Bier van brouwerij Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan

Bier als water?

Al sinds het begin van de christelijke jaartelling wordt er in Nederland bier gebrouwen. Bier werd in de middeleeuwen (ca. 500 tot ca. 1500) in Nederland gedronken als veilig alternatief voor water. Het drinken van bier was veel veiliger dan het drinken van water, omdat water, vooral in de smerige steden, in die tijd vaak besmet was met bacteriën die maag-/darminfecties veroorzaakten, zoals dysenterie, wat in Brabant ook wel ‘rode loop’ werd genoemd.

Bovendien was bier voedzaam: het bevatte graan en de gist was rijk aan vitamine B en andere nodige stoffen. De bierconsumptie was in de middeleeuwen dan ook zeer hoog: in de Lage Landen dronk men zo’n 300 liter bier per persoon per jaar!

Gouden handel

In Nederland wordt het brouwen van bier in de Gouden Eeuw (1588 – 1702) een belangrijke commerciële aangelegenheid en maakt het brouwersvak stormachtige ontwikkelingen door. Om tegemoet te komen aan de wensen van buitenlandse klanten maken Nederlandse brouwers zich buitenlandse bierstijlen eigen. Zo ontstaat een rijke Nederlandse biercultuur met veel internationale invloeden.
De Hollandse steden staan in de Gouden Eeuw in het centrum van de wereldhandel en de bierbrouwerijen profiteerden daar van. Belangrijke brouwerssteden in die tijd zijn Amersfoort, Delft, Haarlem en Gouda. Door de goede kwaliteit van het water aldaar en de efficiënte handelsconnecties (waardoor andere grondstoffen snel werden aangevoerd) konden de Hollandse brouwers grote hoeveelheden kwalitatief goed bier maken, dat werd verhandeld naar de Noord-Duitse steden, het huidige België en het Verenigd Koninkrijk.

In gevecht met Thee, koffie en jenever

Vanaf 1700 werd het in de Nederlanden ( het huidige Nederland en België)  steeds gewoner om thee en koffie te drinken. Ook die bevatten gekookt water en waren dus veilig.  Deze warme dranken verdrongen in de loop van de achttiende eeuw het bier als standaarddrank.
Daarnaast kwam vanaf de zeventiende eeuw jenever op als leverancier van alcohol. Gedurende de achttiende eeuw schakelde Nederland over van een bier- naar een jenevercultuur. Over een ‘kopstootje’ gesproken! Pas rond 1960 zou de Nederlander weer vaker bier dan jenever gaan drinken.

De dominantie van Pilsener

In Nederland waren er voor de Tweede Wereldoorlog (1940 – 1945) nog zo’n 180 brouwerijen actief. Deze brouwerijen produceerden een veelheid aan stijlen. Pils, de heldere bierstijl uit Pilzen, net over de Beierse grens in Tsjechië, was al sinds de 19e eeuw in opkomst, maar er werden ook nog veel witbieren (bier van hoge gisting op basis van tarwemout) en stouts (donder bier op basis van geroosterde mout) gemaakt en ook zwaardere, donkere bieren.
Na de Tweede Wereldoorlog waren er in Nederland nog zo’n 80 bierbrouwerijen over. Dat aantal zou in de jaren daarna nog verder teruglopen. Veel oude bierstijlen werden uit de productie genomen. Heineken wist zich door slimme marketing en het opkopen van andere brouwerijen een sterke positie op de Nederlandse markt te veroveren. Uiteindelijk zou de pils van Heineken uitgroeien tot de meest gedronken pils ter wereld. In 1980 waren er in Nederland nog maar 14 bierbrouwerijen over. De markt werd gedomineerd door pils, voor speciaalbier was nauwelijks nog ruimte.

3 Grimbergen bieren_Herberg_De_Kemper

Opkomst van speciaalbieren

Vanaf 1980 neemt de belangstelling voor speciaalbier weer toe. Er ontstaan steeds meer kleinschalige bierbrouwerijen die speciaalbieren gaan brouwen en de vraag naar deze bieren blijkt zo groot, dat deze kleine brouwerijen ook commercieel een succes blijken. Het aantal brouwerijen en biermerken stijgt snel. Inmiddels zijn er in Nederland meer dan 200 bierbrouwerijen die de rijke biercultuur van Nederland doen opleven, waaronder de Elsener Bierbrouwerij.

Picobrouwerij bij Herberg De Kemper

Door de unieke samenwerking van Herberg De Kemper met de Elsener Bierbrouwerij, kunt u bij Herberg de Kemper genieten van ambachtelijke speciaalbieren van PochPoater, de bijnaam van Henk en Willy Otten, de brouwmeesters van de Elsener Bierbrouwerij.
De ambachtelijke  en kleinschalige picobrouwerij is gespecialiseerd in het brouwen van avontuurlijke bieren, zoals Indian Pale Ale, Russian Imperial Stout, Porter etc. Er wordt hard gewerkt om negen verschillende PochPoater speciaalbieren te kunnen aanbieden.Bieren van brouwerij de Poch Poater