Wij zijn geopend op;
VR, ZA, ZO VANAF 11.00 UUR
VR, ZA, ZO LUNCH 12.00 UUR
WO, DO, VR, ZA, ZO DINER 17.30 UUR
ONS HOTEL IS VAN MA, DI, WO, DO, VR, ZA, ZO GEOPEND VOOR OVERNACHTINGEN EN HET ONTBIJT
IN ONS HOTEL KUNT U
INCHECKEN VANAF 15.00 UUR EN UITCHECKEN TOT 11.00 UUR

Schaapjes tellen op de Borkeld

Natuurgebied de Borkeld in Markelo

In natuurgebied de Borkeld bij Markelo (gemeente Hof van Twente) graast een prachtige kudde Drentse Heideschapen. Deze schapen worden ingezet om het natuurgebied door begrazing te onderhouden. Het is zeker de moeite waard om tijdens een wandel- of fietstocht de herder met zijn kudde te bezoeken. De herder is graag bereid uw vragen te beantwoorden.

Prachtige wandel- en fietsroutes

Op natuurgebied de Borkeld zijn verschillende wandel -en fietspaden uitgezet zodat je er uren kunt genieten van de rust en het natuur schoon die natuurgebied de Borkeld in Markelo te bieden heeft. Ook is het interessant een bezoekje te brengen aan de informatieboerderij ’n Witten van Staatsbosbeheer. Hier vindt u alle informatie over de bijzondere planten en dieren die op de Borkeld leven. Ben je moe geworden van al het wandelen en fietsen dan is er op loop afstand van de Borkeld een oude boeren hoeve uit het begin van de 15de eeuw genaamd, Herberg De Kemper waar je op het rustig gelegen tuinterras kunt genieten van een heerlijk kopjekoffie of een uitgebreide lunch.

herberg-de-kemper-terras-verzinhetMVDK20140907_1012

Zeldzame planten
 en jeneverbessen,

Sinds begin 2010 behoort De Borkeld tot het netwerk van beschermde kwetsbare natuurgebieden (natura 2000-gebied). Het beheerplan heeft tot doel het oerlandschap van heide, jeneverbessen, hoogveen, vennen, bosjes, grafheuvels en nederzettingen te behouden. Vooral de uitgebreide vegetatie van jeneverbesstruiken is bijzonder. Er is daarom bos gekapt om extra ruimte te maken voor heide en jeneverbes. Plantenliefhebbers kunnen op de Borkeld de zeer zeldzame zonnedauw (Drosera intermedia) vinden. De zonnedauw is een vleesetende plant die insecten vangt! Ook zijn hier de zeldzame klokjesgentiaan (Gentiana pneumonanthe) en het wollegras (Eriophorum vaginatum) te vinden.

Herberg_de_Kemper_omgeving_klein-7

Bijzonder vogelsoorten

Ook vogelliefhebbers komen op de Borkeld aan hun trekken: verschillende soorten mezen zoals zwarte mees, staartmees en kuifmees. En wat te denken van boomklevers en spechten. We zien regelmatig de bonte, zwarte en groene specht! Ook trekken er in de winter grote groepen ganzen en kraanvogels over de Borkeld. En schrik niet als je oog in oog komt te staan met een ree of een Hereford-koe, want die lopen er bij bosjes.

Natuurgebied de Borkeld