VANWEGE DE CORONA MAATREGELEN IS ONS RESTAURANT EN BISTRO T/M 31 maart 2021 GESLOTEN.
Onze hotelkamers incl. een diner, zijn wel te boeken kijk hier voor op KAMER BOEKEN

Let’s Go And Eat Asparagus

Asperge en wijn Proefavond

In vervolg op onze succesvolle evenementen Let’s Go Wild en Let’s Go To The BBQ Pit, komen we dit op 1 en 2 mei a.s. bij Herberg De Kemper met een geheel nieuw tweedaags event: ‘Let’s Go And Eat Asparagus’. Een evenement dat geheel in het teken van de asperges staat, in combinatie met een proeverij van heerlijke bijpassende wijnen.

Niet alleen asperges met ham en ei

Onze keukenbrigade is op dit moment druk bezig met de voorbereiding van heerlijke gerechten met het ‘Het Witte Goud’ daarin verwerkt. En natuurlijk mogen asperges met ham, ei en een heerlijk botersausje bij dit event niet ontbreken. Maar onze keuken zal deze twee dagen ook met verrassende gerechten komen van b.v. groene asperges, korenaar-asperges en paarse asperges. Dit alles zal gereserveerd worden in de vorm van een ‘Sharing Diner’ van 3 verschillende gangen met een bijpassend glas wijn (bij iedere gang), deze gezellige en smaakvolle avond kunt u reserveren voor €48,50 p.p.

Wilt u zeker zijn van een plaats reserveer dan direct door hier te klikken.

De oorsprong van het witte goud

De Latijnse naam is Asparagus officinalis L. en kent zijn oorsprong in het oude Egypte; daar zijn de oudste bewijzen van een aspergecultuur gevonden in de piramide van Sakkara. Ook de Romeinen wisten de groente twee eeuwen voor Chr. al te waarderen. In de 15e eeuw kwam de aspergeteelt vanuit Spanje (meegebracht door de Moren) via Frankrijk naar het Noorden. In Nederland worden sinds de 19e eeuw op grotere schaal asperges gekweekt. Het oudste nog bestaande gebied is dat rond Bergen op Zoom, maar sinds de Eerste Wereldoorlog is Noord-Limburg het belangrijkste productiegebied voor asperges. De veiling in Grubbenvorst is daarvan het centrum. De afgelopen decennia is het gewas ook in andere delen van het land (bijvoorbeeld Salland, Twente en Groningen) doorgedrongen.

Een kleurrijk, smakelijk en gezonde groente

De asperge is een meerjarige plant, die 8 tot 10 jaar achtereen op hetzelfde veld wordt geteeld. De bovengrondse plant, met houtige stengels en zijtakken, sterft af in de herfst, maar de ondergrondse delen overwinteren, en vormen in de lente nieuwe stengels. Ze worden, als ze nog onder de grond zijn, gestoken. Dit zijn de witte asperges. Als de stengels wel boven de grond komen verkleuren ze naar groen of paars. Waar de witte stengels onder de grond groot worden, groeien de groene alleen bovengronds, zonder speciale bedden. De groene kleur krijgen ze van het zonlicht. Maar er bestaan ook violette asperges, violet-groene asperges en paarse asperges. Alle asperges zijn zeer voedingsrijk: ze bevatten voedingsstoffen als magnesium, calcium en kalium en vitamines, zoals B1, B2 en B6.